Skip to main content
31. okt 2023

Hjertebanken kan være forbundet med stress

Hjertet er kroppens sanseorgan, og det er her, at alle dagens oplevelser og følelser først bliver registreret og derefter bearbejdet. Hvis du er stresset i din dagligdag, vil du derfor ofte opleve en helt særlig uro samt spændinger omkring hjertet – disse signaler er værd at lytte til. De kan nemlig være tegn på et stresset hjerte placeret i brystkassen på et stresset menneske. 

Hvorfor opstår kraftig hjertebanken?

Der er en helt naturlig forklaring på, at du oplever en kraftig hjertebanken i forbindelse med stress. Og denne kraftige hjertebanken er faktisk sat i værk for at hjælpe dig, omend det kan føles ganske ubehageligt. Det skyldes hormonet adrenalin, og det skal du læse mere om her. 

Adrenalin er et hormon i det sympatiske nervesystem, og det kaldes populært for kamphormonet. Hvis man er meget ængstelig eller befinder sig i en stresstilstand, frigøres adrenalin til blodbanerne, og det er det, som får hjertet til at banke hurtigere og mere kraftigt. Hjertet banker hurtigere for at give hjernen ekstra ilt, og det gør det blandt andet for at sikre, at du ikke besvimer i en situation, hvor du skal kunne være i stand til at handle hurtigt og effektivt. 

Hvad gør adrenalin i kroppen? 

Når adrenalin bliver frigivet i kroppens blodbaner, går det først og fremmest ind og stimulerer hjertets pumpefunktion. Det får kroppens blodkar til at trække sig sammen, hvorved kroppens blodtryk øges. Man bliver nu i stand til at handle effektivt i en stressfyldt situation, da adrenalinen sørger for, at ens instinkter er knivskarpe, og det lyder jo egentlig meget godt. Men det har en bagside, hvis man dagligt befinder sig i stressfyldte situationer og altså dagligt får de her (naturlige) adrenalinindsprøjtninger. Kroppen reagerer egentlig som den skal, for at hjælpe dig til at handle, men hvis du ikke befinder dig i en stressfyldt situation, og du fortsat oplever kraftig hjertebanken, kan det være et tegn på, at der er noget andet galt. Herunder vil vi give dig to eksempler på stressfyldte situationer, så du bedre kan skelne imellem, hvad der er hvad. 

En stressfyldt situation

Du er kørt på den helt store handletur, og du har fyldt vognen op med dagligvarer i alle størrelser, farver og former. Køen til kassen er rigtig lang, og folks urolige kropssprog bidrager til en stresset stemning i supermarkedet.

Det er endelig blevet din tur ved kassen, og i takt med at dine varer bliver scannet (bip) ind, begynder du jagten på (bip) dankortet i din taske… Den er væk, og i dette sekund (bip) går det op for dig, at du har glemt den på køkkenbordet, da du (bip) forlod huset tidligere. Båndet kører derudaf, og dine (bip) varer hober sig langsomt op for enden af båndet. 

Du kan nu mærke (bip) sveden på panden, de flove kinder (bip) og dit hjerte, der galoperer derudaf i brystkassen. 

Du kigger febrilsk (bip) kigger videre i tasken – du kan jo have taget fejl, men nej. Og her kommer det obligatoriske spørgsmål: “Ellers andet?” 

Dette er en stressfyldt situation, hvor det er helt naturligt, at din krop reagerer, som den gør. Den forsøger at hjælpe dig med at handle effektivt.

En ikke stressfyldt situation 

Du er mødt ind på arbejde, og skænker en kop kaffe fra termokanden. 

Stress giver hjertebanken, men helst ikke på den lange bane

Hjertebanken er noget af det, som vi ofte forbinder med stress, og det er det fordi, det er kroppens måde at kommunikere til dig om, at noget ikke er, som det bør være. Hjertet tager ikke højde for hvilken situation, du rent fysisk befinder dig i, og det er derfor din opgave at vurdere forskellen på de ovenstående eksempler. De ovenstående eksempler på stressfyldte og ikke stressfyldte situationer skal altså understrege forskellen på, hvornår kroppen skal reagere, og hvornår den ikke bør reagere så kraftigt.

Vi hjælper med at få ro på dit stressede hjerte

Med vores forebyggende stressarbejde hjælper vi dig med at få ro på dit stressede hjerte. Og hvis du læser mere om hjernen i hjertet, vil du se, at The Other Brains arbejder med det hele menneske og kommunikationen mellem de tre hjerner i både hoved, hjerte og mave

Vi tilbyder skræddersyede løsninger til virksomheder 

The Other Brains tilbyder skræddersyede løsninger til virksomheder, som ønsker at forebygge stress og blandt andet hjælpe deres medarbejdere med at undgå kraftig hjertebanken på arbejdspladsen. Du kan med vores pakkeløsninger helt selv vælge, hvordan og hvor meget, du ønsker vores hjælp. Vi står i hvert fald klar til at give dit et friskt perspektiv på, hvordan du griber stress an på arbejdspladsen, og ligeså hvordan du lærer dine medarbejdere at lytte til deres krop. 

Del på:
Læs også

En stresset hjerne er overbelastet og tror alt er farligt

24. november 2023

Er ondt i maven relateret til stress?

24. november 2023

Har du en stresset krop?

24. november 2023