Skip to main content
24. nov 2023

Er ondt i maven relateret til stress?

Hos The Other Brains tager vi, i vores arbejde med at forebygge stress, blandt andet udgangspunkt i de tre “hjerner”. Og med de tre hjerner mener vi hjernen i kraniet, hjernen i hjertet og hjernen i maven. I dette blogindlæg skal vi udforske, hvordan stress kan sætte sig i maven, og om hvordan ondt i maven, oppustethed eller spændinger i maven kan være tegn på stress og ligeledes, komme med gode råd til, hvordan man kan behandle en stressmave. 

Der findes en sammenhæng mellem stress og mavesundhed

Stressmave er en tilstand, hvor stress og angst går ind og påvirker fordøjelsessystemet. Dette kan forårsage en lang række ubehagelige symptomer, som du kan blive klogere på herunder.

Symptomer på stressmave:

  • Mavesmerter 
  • Oppustethed
  • Fordøjelsesbesvær 
  • Mavesår 
  • Ændringer i appetit

Mavesmerter kan variere fra et let ubehag til mere alvorlige smerter, ofte lokaliseret omkring maven eller i underlivet. Følelsen af oppustethed og overdreven gasproduktion i tarmene kan også forekomme, hvis maven er stresset. Du kan også opleve problemer med fordøjelsen såsom halsbrand, kvalme eller diarré. Langvarig stress kan bidrage til øget syreproduktion i mavesækken, hvilket kan forårsage mavesår. Desuden vil nogle mennesker opleve ændringer i deres appetit, enten ved at spise mere eller mindre end de normalt plejer. Vi opfordrer altid til, at du opsøger professionel hjælp, hvis du oplever en af ovenstående symptomer, og der ikke synes at være en naturlig forklaring. 

Årsager til stressmave

Der er forskellige årsager til, at stress sætter sig i maven. Det kan blandt andet forårsages af en aktivering af kroppens “kamp-eller-flugt”-respons: Når kroppen oplever stress, reagerer den ved at frigive stresshormoner, der blandt andet påvirker fordøjelsessystemet og på den måde kan forårsage symptomer på stressmave. Men hvordan sker det helt konkret? Det kan du blive klogere på herunder. 

Øget muskelspænding
Stress kan føre til øget muskelspænding, du trækker maven ind eller “pansrer” dig, hvilket kan forstyrre fordøjelsesprocessen.

Ændringer i tarmens mikrobiom
Langvarig stress kan påvirke tarmens bakteriebalance, hvilket kan resultere i fordøjelsesproblemer.

Nedsat blodgennemstrømning til mave-tarmkanalen
Stressresponsen kan reducere blodgennemstrømningen til fordøjelsessystemet, hvilket kan påvirke dets normale funktion.

Øget syreproduktion
Stress kan stimulere frigivelsen af mavesyre, hvilket kan føre til irritation og mavesår.

Det er vigtigt at bemærke, at stressmave altså kan være en reaktion på psykisk stress og ikke nødvendigvis forårsages af en specifik fysisk sygdom. At håndtere og reducere stressniveauer gennem forskellige teknikker som meditation, motion, god søvn, kropsterapi og andre stresshåndteringsstrategier kan bidrage til at lindre symptomerne på stressmave. Vedvarende eller alvorlige symptomer bør altid drøftes med en sundhedsperson, da der også kan være tegn på andre medicinske tilstande.

Hvordan behandler man en stressmave?

Herunder kan du læse om en række metoder til at lindre eventuelle gener, som du har i forbindelse med mavesmerter og ligeledes, hvordan du kan forebygge disse symptomer. 

En række øvelser mod stressmave 

Mindfulness, meditation og gode pauser: Dette kan hjælpe dig med at regulere dit nervesystem, reducere dit stressniveau og på den måde forbedre din tolerancegrænse over for stressfyldte situationer.

Dybe vejrtrækninger og afspændingsteknikker: Øvelser i dybe vejrtrækninger og afspændingsteknikker kan også hjælpe dig med at regulere nervesystemet og reducere muskelspændinger og på den måde forbedre fordøjelsen, så maven får ro.

Ændring i livsstil 

Hvis man ønsker at forebygge en stressmave, kræver det somme tider også en livsstilsændring. Det vil vi herunder give nogle bud på, hvordan du kan lykkedes med. 

Tænk sund kost ind i hverdagen
Prioriter gerne en plantebaseret kost som er rig på fibre fra frugt, grøntsager og fuldkorn. Disse madvarer er nemlig med til at fodre de gode bakterier og fremme en sund fordøjelse. Og så sikrer en sund kost dig også, at du i løbet af dagen fastholder et stabilt blodsukker og lige så får dit daglige vitamintilskud.

Undgå udløsere
Mad og drikke kan desværre også være med til at forværre symptomerne på stressmave. Det er en god idé at holde dig fra  følgende fødevarer i perioden med stressmave. 

  • Koffein fx kaffe, sort te og energidrikke
  • Alkohol
  • Fedtholdige eller krydrede fødevarer fx bacon, mejeriprodukter med højt fedtindhold eller stærke karry/chili-retter 
  • Sukker som fx is eller slik

Regelmæssig motion og aktivitet
Regelmæssig motion har både vist sig at reducere stressniveauet og forbedre fordøjelsen. Det er derfor stærkt anbefalelsesværdigt, at du prøver at planlægge noget regelmæssig motion såsom en daglig gåtur eller løbetur eller melder dig til en holdsport såsom badminton eller fodbold. Det vigtigste er blot, at du får rørt kroppen et par gange om ugen. Det plejer ligeledes dit mentale velvære og hjælper dig til en bedre søvn. 

Få en god nats søvn
Hvis du ikke sover nok, giver du ikke din krop plads til at restituere og bearbejde dagens indtryk, og mangel på søvn kan også forværre stresssymptomer. Sørg derfor for at skabe et behageligt sovemiljø og forsøg at få et sted mellem 6-9 timers søvn hver nat. Husk at lufte ud på soveværelset jævnligt og hav eventuelt et vindue stående åbent i løbet af natten. Når kroppen bliver kold, bruger den helt ubemærket energi på at holde sig varm, og det kan hjælpe med at fastholde din søvn. Hvis du vågner flere gange i løbet af natten, så anbefales det, at du står op, og først går i seng igen, når du er klar til at sove. Minimer din skærmtid inden sengetid og hold dine rum så mørke, som det er muligt. På den måde hjælper du produktionen af søvnhormonet melatonin, og du får nemmere ved at falde i søvn. 

Forebyggelse af stressrelaterede maveproblemer

Det er vigtigt at eksperimentere med forskellige metoder og livsstilsændringer for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Konsulter altid en sundhedsprofessionel eller læge, hvis du oplever vedvarende eller alvorlige symptomer på stressmave for at få den mest passende behandling. Vi er klar til at hjælpe dig med at få en stressfri mave, og du er velkommen til at kontakte os i dag, hvis du ønsker at høre mere om, hvordan vi hjælper virksomheder og deres medarbejdere med at mindske stress og forøge deres mentale velvære. 

Del på:
Læs også

En stresset hjerne er overbelastet og tror alt er farligt

24. november 2023

Har du en stresset krop?

24. november 2023

Hjertebanken kan være forbundet med stress

31. oktober 2023