Skip to main content
30. okt 2023

Vejrtrækningsøvelser

Skab indre ro, få mere energi, ilt dit blod og afstress dit sind – alt sammen ved blot at trække vejret helt ned i maven. Vejrtrækningsøvelser er en af de mange metoder, som vi tager i brug i vores arbejde med forebyggende stressbehandling, da en korrekt vejrtrækning har en påvist positiv effekt på vores generelle sundhed. Det vil vi gerne fortælle dig meget mere om herunder og ligeså henstille til, at du kontakter os, hvis du vil have uddybet, hvad vi kan tilbyde jer, og hvordan vi kan skræddersy den bedste løsning for jer.

Den overfladiske vejrtrækning sker
helt automatisk 

Vores autonome nervesystem sikrer, at vi hele tiden trækker vejret.  Vejrtrækningen sker ikke mindre end 20.000 gange i døgnet, og mere håndgribeligt svarer det tal til, at vi trækker vejret 15-20 gange i minuttet. Det er altså en helt naturlig del af vores overlevelse, at vi trækker ny ilt ind i vores krop og i samme åndedrag sender den gamle ilt ud af kroppen. Man vil ofte først blive særligt opmærksom på sin vejrtrækning, når nogen nævner det. Og det har vi så gjort nu, så nu sidder du sikkert og tænker over, hvordan du trækker vejret. Prøv nu at trække vejret så dybt, som du kan, og bemærk da, om det er din brystkasse eller mave, som puster sig op. Hvis det kun var brystkassen, der pustede sig op, er du landet på den rette side, for det er lige præcis her, at vores vejrtrækningsøvelser kommer ind i billedet. 

Hvad skal vores vejrtrækningsøvelser hjælpe på? 

De vejrtrækningsøvelser, som vi introducerer for jer i dette forløb, skal både hjælpe jer med at få den friske luft helt ned i maven og ligeledes hjælpe jer med at stimulere jeres indre organer. Som vi bl.a. berører på siden om de tre hjerner, er alt i vores krop forbundet, og det er derfor ikke uvæsentligt, hvordan vi trækker vores vejr samt hvordan det påvirker vores velvære.

Træk vejret rigtigt 

En af de øvelser som vi tager i brug hedder 4-7-8 åndedrættet, og denne øvelse er bl.a. med til at afhjælpe angst og stress på rigtig kort tidDette er en åndedrætsteknik, der særligt er blevet populær gennem Dr. Andrew Weil – en amerikansk læge med stor interesse for kroppens egne evner til at regulere nervesystemet og på den måde hele sig selv. Det er en simpel, men kraftfuld teknik, der kan bruges til at afhjælpe angst og stress på kort tid.

Vejrtrækningen inddeles i 4-7-8 sekunder 

Teknikken består i, langsomt, blødt og bevidst, at trække vejret ind gennem næsen i 4 sekunder, så holde vejret i 7 sekunder, og derefter lukke luften ud gennem munden i 8 sekunder.

Et godt tip: Mens du laver selve åndedrætsøvelsen, kan du have tungen liggende oppe bag ved fortænderne. Det sikrer nemlig, at din kæbe slapper mere af.

Hvornår kan denne vejrtrækningsøvelse bruges? 

Du kan fx bruge 4-7-8-vejrtrækningen, hvis du har svært ved at falde i søvn. Eller hvis du bare har brug for et pusterum i hverdagen. Et par minutter dagligt er nok til at opnå en positiv effekt og jo flere gange om dagen, du laver teknikken, desto større virkning.

Øv dig til en start i 4-6 runder af vejrtrækningen og se, om du kan bygge lidt mere på i takt med, at du bliver komfortabel i vejrtrækningsøvelsen.

Vejrtrækningsbesvær er forbundet med stress

Vi har garanteret alle sammen prøvet at stå i en stressfuld situation, hvor vi har haft svært ved at trække vejret ordentligt. Det er der en helt naturlig forklaring på. Det viser sig nemlig, at stressbelastninger skaber spændinger i vores åndedrætsmuskler, og det er derfor, at det kan føles som om, at man ikke kan trække vejret, som man plejer. Det kan opleves som meget ubehageligt, men har også sundhedsmæssige konsekvenser for dit helbred. 

Hvis du oplever vejrtrækningsbesvær, vil det påvirke din krops stress-respons negativt og på den måde skabes en usund spiral, hvor det ene gør det andet værre. Du vil måske opleve det som om, at du hyperventilerer, og det har i sig selv sundhedsmæssige konsekvenser. Hvis du hyperventilerer for ofte, vil dit kuldioxid i blodet falde, og det vil skabe en kemisk ubalance i kroppen. Det er derfor rigtig vigtigt, at du får de rette vejrtrækningsøvelser til at få styr på vejrtrækningen – det kan vi hjælpe med. 

Lav dybe vejrtrækninger med os 

Love Your Brainflow har særligt fokus på vejrtrækningsøvelser, og du vil i dit forløb hos os få de helt rette tips og teknikker til at få trukket vejret helt ned i maven. Hvis du har lyst til at høre mere om, hvad vi kan tilbyde, er du velkommen til at kontakte os allerede i dag. 

Del på:
Læs også

En stresset hjerne er overbelastet og tror alt er farligt

24. november 2023

Er ondt i maven relateret til stress?

24. november 2023

Har du en stresset krop?

24. november 2023