Skip to main content
24. nov 2023

En stresset hjerne er overbelastet og tror alt er farligt

Hos The Other Brains arbejder vi i vores stressforebyggende arbejde blandt andet med samspillet mellem de tre hjerner, og i dette blogindlæg skal vi udforske hvordan hjernen helt konkret bliver påvirket af stress. Læs med her og lær hvordan stress påvirker hjernen, og ligeledes hvordan du kan forebygge stress. 

Stress påvirker hjernen, men hvordan?

Hjernen spiller en central rolle i vores oplevelse og håndtering af stress. Når vi oplever stress, aktiverer og koordinerer hjernen en kompleks serie af reaktioner og processer, der påvirker vores adfærd, følelser og kognitive funktioner. 

Sådan ser stress i hjernen ud

Hypothalamus
Denne del af hjernen fungerer som en central kontrolenhed i kroppens respons på stress ved at koordinere kroppens fysiologiske reaktioner. Hypothalamus registrerer stresssignaler og aktiverer det sympatiske nervesystem, hvilket resulterer i frigivelsen af stresshormoner som cortisol og adrenalin. Disse hormoner har en række virkninger i kroppen, der hjælper med at mobilisere energi, forberede kroppen på kamp eller flugt og øge fokus og reaktionsevne.

Amygdala
En anden central struktur i hjernen er amygdala, der er involveret i reguleringen af følelser, især frygt og angst. Amygdala er ansvarlig for at evaluere og reagere på trusler. Hvis hjernen er stresset, bliver amygdala ofte overaktiv, hvilket kan føre til øget angst.

Hippocampus
Dette område spiller en rolle i hukommelse og regulering af følelsesmæssige reaktioner. Langvarig stress kan påvirke hippocampus negativt og resultere i hukommelsesproblemer samt en svækket evne til at håndtere stress.

Prefrontal cortex
Denne del af hjernen er ansvarlig for komplekse kognitive funktioner som beslutningstagning, problemløsning og kontrol af impulser. Under stress kan aktiviteten i prefrontal cortex blive nedsat, hvilket påvirker vores evne til at træffe velovervejede beslutninger og regulere vores følelser.

Neurotransmittere
Stress påvirker også neurotransmittere som serotonin, dopamin og noradrenalin, der spiller en rolle i reguleringen af humør, belønning og motivation. Disse kemikalier kan blive ubalancerede under stress, hvilket kan påvirke vores mentale sundhed.

Hvorfor er det vigtigt at forstå hjernens rolle i stress?

Langvarig eller gentagen stress kan have skadelige virkninger på hjernen, herunder forårsage ændringer i dens struktur og funktion. Dette kan føre til øget risiko for angst, depression, hukommelsesproblemer og andre mentale sundhedsproblemer.

At forstå hjernens rolle i stress er vigtigt for at udvikle strategier til stresshåndtering og forebyggelse af langvarige negative virkninger på den mentale sundhed. Stressreduktionsteknikker, såsom mindfulness, motion, tilstrækkelig søvn og kropsterapi, kan hjælpe med at regulere hjernens respons på stress og fremme trivsel.

Forebyg stress i hjernen

At opretholde en sund livsstil kan være afgørende for at støtte en sund hjernefunktion. Flere livsstilsændringer kan bidrage til at opretholde og forbedre hjernens sundhed. Her er nogle anbefalede livsstilsændringer:

  • Sund kost 
  • Motion
  • Søvn
  • Stresshåndtering
  • Mental aktivitet
  • Social interaktion 
  • Undgå skadelige vaner
  • Udfordringer og variation

Sund kost beskytter hjernen

En afbalanceret kost, der er rig på antioxidanter, sunde fedtstoffer (såsom omega-3 fedtsyrer fra fisk, nødder og frø), masser af grøntsager, frugt/bær og fuldkorn, kan bidrage til at beskytte hjernen mod skader og understøtte dens sundhed. Forsøg derfor at efterleve en afbalanceret kost, men giv også dig selv lov til at spise med hjertet en gang imellem – selvforkælelse er også sundt.

Motion forbedrer hjernens funktioner

Regelmæssig fysisk aktivitet har vist sig at have mange fordele for hjernen. Det kan forbedre hukommelse, koncentration, humør og reducere risikoen for neurodegenerative sygdomme som demens. Anbefalingen lyder på moderat til intensiv træning flere gange om ugen. Og hvis du fra tid til anden ikke orker at skulle i fitnesscenter, så er en daglig gåtur også et skridt i den rigtige retning – det vigtigste er, at du får bevæget dig lidt i løbet af dagen, og får trukket noget frisk luft ned i lungerne. 

Søvn renser hjernen 

Tilstrækkelig søvn er afgørende for hjernens sundhed, da hjernen under søvn gennemgår vigtige rensningsprocesser. Hvis du ønsker at få fuldt udbytte af din søvn, anbefales det, at du sover mellem 7-9 timer. Det er selvfølgelig ikke altid muligt at overholde dette, men hvis du blot stræber efter en regelmæssighed i din søvn, er du godt på vej!

Stresshåndtering forebygger en stresset hjerne 

Langvarig stress kan have negative virkninger på hjernen. Metoder som meditation, mindfulness, yoga eller dyb vejrtrækning kan hjælpe med at reducere stressniveauet og beskytter hjernen mod stressrelaterede skader.

Mental aktivitet holder hjernen i gang 

Giv gerne hjernen en udfordring gennem læsning, puslespil, krydsord, kreativitet eller læring af nye færdigheder. Det kan bidrage til at opretholde og forbedre kognitive funktioner og hjernens elasticitet.

Social interaktion forebygger mentale sundhedsproblemer

At opretholde sociale forbindelser og deltage i meningsfulde sociale aktiviteter har vist sig at være gavnligt for hjernen og kan bidrage til at reducere risikoen for mentale sundhedsproblemer. Sørg derfor for at holde fast i dit netværk i dine stressede perioder. Og bed dem gerne om hjælp, hvis du skal bruge lidt hjælp til at komme ud i verden igen.

Undgå skadelige vaner for at passe på hjernen

At undgå et overdrevent alkoholforbrug, rygning og stofmisbrug er vigtigt for at beskytte hjernens sundhed. Det er uanset om du er stresset eller ej, men hvis din hjerne er stresset, har den brug for alt overskud og ressourcer, der er at trække på. Når du indtager alkohol eller ryger, går ressourcerne til at bekæmpe denne gift. 

Udfordringer og variation stimulerer hjernen 

At udfordre hjernen ved at prøve nye ting, rejse til nye steder eller engagere sig i forskellige aktiviteter kan hjælpe med at stimulere hjernen og fremme dens sundhed. 

Disse livsstilsændringer kan bidrage til at støtte en sundere hjernefunktion og muligvis reducere risikoen for neurodegenerative sygdomme og kognitive problemer. 

Stress i hjernen er farligt – du kan selv forebygge

I dette blogindlæg er du blevet klogere på, hvordan en stresset hjerne helt konkret ser ud. Vi er kommet med en række livsstilsændringer, som du i dit eget tempo kan tage i brug for at forebygge en stresset hjerne. Vi vil desuden gerne opfordre dig til at kontakte os for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med at afstresse din stressede hjerne. The Other Brains hjælper både virksomhederne og deres medarbejdere med en række stressforebyggende metoder til at få mere ro på hverdagen – både i hjemmet og på arbejdspladsen. 

Del på:
Læs også

Er ondt i maven relateret til stress?

24. november 2023

Har du en stresset krop?

24. november 2023

Hjertebanken kan være forbundet med stress

31. oktober 2023