Stresshåndtering på danske arbejdspladser
Vi er kommet et sted hen, hvor vi misforstået sygeliggør medarbejdere i stedet for at kigge på arbejdsmarkedet med nysgerrige øjne. Med dette koncept ønsker vi ikke at placere skylden et konkret sted, men vi ønsker at gøre opmærksom på, at der er noget, der ikke er, som det bør være.
I 2013 var 21 % af alle voksne på arbejdsmarkedet i den høje ende af stress skalaen og i 2021 var der tale om 29 %. Det er en kurve, der går den forkerte vej, og vi ønsker med vores virksomhedskoncept at få kurven til at gå den anden vej igen.
Mennesket reagerer sundt på et “sygt” samfund
Det, vi efterhånden ser på mange arbejdspladser, er menneskets raske reaktion på et “sygt” samfund. Vores arbejdsmarked er tyndslidt, og så er det ydermere hængt op på ord som omstillingsparathed, vækst og fremdrift. Det er et arbejdsmarked, som i forsøget på effektivitet sætter menneskers arbejdsindsats i regneark. Vi mener, at det er slut med at sende flere trivselsundersøgelser ud på fællesmailen og på tide at stille de rigtige spørgsmål til, hvordan vi laver et alvorligt paradigmeskift.
Skal vi stille de rigtige spørgsmål sammen med jer? Så kontakt os i dag!
“Hvis jorden er en krop og du er en celle… Er du så en sund celle for kroppen?”
At forebygge stress er en samfundspligt
At stress er et alvorligt problem i Danmark, viser en række tal fra Stressforeningen, og der hersker absolut ingen tvivl om, at stress er et problem, vi som samfund er forpligtede til at løse. Dette har fx medført, at der i medierne og på de danske arbejdspladser er kommet et større fokus på at komme med de rette metoder til at forebygge stress, bl.a. ved hjælp af en mere holistisk tilgang til balancen mellem arbejdsliv og privatliv.
I dette blogindlæg vil vi først og fremmest afklare, hvad stress er for en størrelse. Dernæst vil vi dykke ned i de førnævnte tal fra Stressforeningen, som taler sit tydelige sprog om dagens (stressede) Danmark. Afslutningsvis vil vi introducere for dig, hvordan du kan få adgang til en lang række øvelser mod stress og lige så understrege, hvordan vores onlineforløb kan blive den bedste investering i din virksomheds håndtering af stress på arbejdspladsen.
Hvad er stress?
Stress er en kort eller langvarig belastningstilstand, som både kan være god og dårlig, da det er situationsbestemt, hvordan det skal behandles. Herunder klargør vi, hvad forskellen på kortvarig og langvarig stress er.
Kortvarig stress
Oplever man kortvarig stress, befinder man sig i en tilstand, hvor man hurtigt kan handle og reagere – fx på en livsfarlig situation. Det er der ikke noget hverken forkert eller alarmerende i. Det er blot menneskets instinkter, som træder til og beskytter en.
Langvarig stress
Oplever man langvarig stress, kan det være både skadeligt og en trussel mod ens generelle helbred. Befinder man sig for længe i en tilstand, hvor ens ressourcer er overbelastet, skal man begynde at trykke på alarmknappen.
Stressforeningens undersøgelse
Stressforeningens undersøgelse tegner et foruroligende billede af et stresset Danmark, som har alvorligt brug for vores hjælp.
Håndplukket data fra Stressforeningens undersøgelse
De menneskelige faktorer
- 430.000 danskere udviser hver dag symptomer på alvorlig stress – det svarer til 12% af befolkningen
- Mellem 250-300.000 danskere lider af alvorligt stress
- Hver fjerde sygemelding skyldes et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Hver fjerde dansker svarer ca til 35.000 danskere, som grundet psykosociale faktorer på nuværende tidspunkt er sygemeldt
De samfundsøkonomiske konsekvenser
- På grund af sygedage, tidlige dødsfald og udgifter til sundhedsvæsenet koster stress 14 milliarder kroner om året – det svarer til 40 millioner kroner om dagen
- Det koster samfundet en million fraværsdage, 30.000 hospitalsindlæggelser, 3000 førtidspensioner og 500.000 henvendelser til egen læge hvert år
-
Trivsel i jobbet – læs danskernes svar
AS3 Jobsurvey 2021 viser, at stress har fundet indpas på de danske arbejdspladser. Både Epinion og AS3 har spurgt 1800 danskere, og de svarede følgende:
- 15 % af danskerne føler sig ofte eller hele tiden stresset
- 32 % har svært ved at få den rette hjælp fra deres nærmeste leder
Danmark er presset, og de ovenstående tal fra Stressforeningen taler et tydeligt sprog. Men hvad kan vi så gøre, for at komme dette til livs? Vi vil herunder give dig en række redskaber til at håndtere stress på arbejdspladsen.
Redskaber til håndtering af stress
Der findes utallige måder, hvorpå man kan forebygge stress på arbejdspladsen, og vi vil spare dig for en længere introduktion og derimod komme direkte til pointen. Den kan opsummeres i to hovedpointer, som lyder således:
- Anerkend stressen på arbejdspladsen
- Inviter forebyggende og nytænkende tiltag velkommen
Og hvad mener vi så med det? Jo, først og fremmest viser vores erfaring os, at det er langt nemmere at italesætte et “problem”, hvis det allerede er anerkendt af ledelsen. Det kan lyde lidt for simpelt, men det betyder faktisk rigtig meget for dine medarbejdere, at de ved, at du anerkender, at der måske er et problem med stress på arbejdspladsen, da det er de færreste arbejdspladser, der går fri. Dernæst viser tallene fra Stressforeningen at de tiltag, som tidligere er blevet taget i kraft, tilsyneladende ikke har haft den ønskede effekt. Derfor anbefaler vi, at du går forrest og inviterer tiltag velkommen, som bryder med den klassiske forebyggelse af stress. Det er her, hvor vi kommer ind i billedet, da vi med vores nytænkende virksomhedskoncept har den helt rette løsning til jer.
Øvelser mod stress
I dette virksomhedskoncept vil vi bl.a. introducere enkle øvelser mod stress, som rent faktisk virker. Dette forløb er til dig, som ønsker at:
- Undgå stressrelaterede sygemeldinger
- Fastholde dine medarbejdere
- Forblive attraktiv for nye medarbejdere
- Forebygge og investere i stedet for at reparere konsekvenserne
Skab trivsel og start gerne i dag!
Vi er klar til at tage en uforpligtende samtale med dig om, hvordan vi kan hjælpe virksomheden med at italesætte stress, få konkrete øvelser og løsninger og på sigt opbygge et tæt samarbejde, så du hele tiden holder dig ajour med nye tiltag inden for forebyggelse af stress. Kontakt os allerede i dag.